Το ερευνητικό έργο FF-IPM – «Ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη αντιμετώπιση νέων ειδών εισβολέων των μυγών των φρούτων με έμφαση στην πρόληψη εγκατάστασης και στην εκτός εποχής (off-season) διαχείριση των πληθυσμών τους» που χρηματοδοτείται από τον Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται σε τρία είδη μυγών των φρούτων που προκαλούν σημαντικές απώλειες στην παραγωγή και εμπορία νωπών φρούτων παγκοσμίως.
Πρόκειται για τη μύγα της Μεσογείου, την «Ασιατική» μύγα και τη μύγα του ροδάκινου που αποτελούν σημαντικά είδη εισβολείς παγκοσμίως και επικείμενη απειλή για τις καλλιέργειες οπωροφόρων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Σκοπός του έργου είναι α) η πρόληψη, μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής μέτρων στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εισβολής των εντόμων και β) η αντιμετώπιση των εγκατεστημένων ειδών σε εκτός εποχής περιόδους (πολύ πριν την εποχή συγκομιδής των καρπών) που θεωρούνται καίριες για την ανάπτυξη των πληθυσμών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν αναπτυχθεί η/και αναπτύσσονται καινοτόμα εργαλεία α) πρόληψης της εισαγωγής προσβεβλημένων φρούτων (π.χ. ηλεκτρονικές κλείδες αναγνώρισης εντόμων), β) εντοπισμού εγκατεστημένων πληθυσμών στα αρχικά στάδια της εισβολής (π.χ. ηλεκτρονικές παγίδες, etraps και αλγόριθμοι αυτόματης καταμέτρησης συλληφθέντων εντόμων) και γ) στρατηγικές παρακολούθησης των πληθυσμών των παραπάνω ειδών εισβολέων που βασίζονται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατάλληλου λογισμικού.
Η μύγα της Μεσογείου είναι ο σημαντικότερος εχθρός των καρποφόρων δέντρων παγκοσμίως. Παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής και ανάπτυξης σε διαφορετικά περιβάλλοντα και τα τελευταία έτη επεκτείνει τη γεωγραφική της διασπορά σε πιο εύκρατες περιοχές της χώρας μας. Η συστηματική παρακολούθηση των πληθυσμών της μύγας της Μεσογείου σε βάθος ετών και σε όλες τις περιοχές όπου καλλιεργούνται φρούτα, με σκοπό την υποστήριξη των εξαγωγών νωπών φρούτων, είναι επιτακτική. Επίσης, απαραίτητη είναι η εκτίμηση του κινδύνου εγκατάστασης του εντόμου στις διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Τέλος, επιτακτική είναι η ανάγκη ανάπτυξης νέων στρατηγικών αντιμετώπισης του εντόμου που θα είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας.
Το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συντονίζοντας το ευρωπαϊκό έργο FF-IPM, αναπτύσσει συστήματα για την έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας της μύγας της Μεσογείου και νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμησή της και οικολογικά μοντέλα σχετικά με τον κίνδυνο εγκατάστασης του εντόμου στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το έργο φιλοδοξεί να βοηθήσει τόσο την παραγωγή όσο και την εμπορία νωπών φρούτων και λαχανικών και να προαγάγει τις εξαγωγές.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στον ιστότοπο του προγράμματος https://fruitflies-ipm.eu.