«Η γεωργία προσφέρει ένα ποικίλο πεδίο δραστηριοτήτων και επομένως είναι πολύ κατάλληλη για τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας στο αγρόκτημα», λέει ο Stephan Beetz, συντονιστής μιας γερμανικής Επιχειρησιακής Ομάδας «InnoLAWI».
Τα τελευταία επτά χρόνια, τα έργα των Επιχειρησιακών Ομάδων του EIP-AGRI έχουν γίνει ένα επιτυχημένο εργαλείο για τη μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε πραγματικές λύσεις για τους ευρωπαίους αγρότες και δασοκόμους. Με βάση την προσωρινή πολιτική συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2023-2027), οι Επιχειρησιακές Ομάδες και άλλα καινοτόμα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα προκλήσεων στη γεωργία, τη δασοκομία και τις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής καινοτομίας.
Σε περισσότερα από 2000 έργα Επιχειρησιακών Ομάδων που ξεκίνησαν από το 2014, αγρότες, δασολόγοι, ερευνητές, επιχειρήσεις και άλλοι εταίροι συνεργάστηκαν για να ξεκλειδώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία και δασοκομία. Μοιράζοντας τα αποτελέσματά τους ευρέως σε όλη την Ευρώπη, τα έργα των Επιχειρησιακών Ομάδων συνέβαλαν στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθιστώντας τον τομέα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό.
Στην περιοχή της Σαξονίας της Γερμανίας, το έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας «InnoLAWI» διερεύνησε τις αγροτικές προκλήσεις και την κοινωνική καινοτομία. Κατά τη διάρκεια τριών ετών, το έργο αναπτύσσει ευκαιρίες απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στον αγροτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρθηκε απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς σε επτά πιλοτικές φάρμες, συνδυάζοντας τα καλύτερα και των δύο κόσμων – γεωργία και κοινωνική εργασία.
Δείτε περισσότερα εδώ.