Η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η προώθηση των δικτυώσεων αποτελούν βασικά μέσα για την επίτευξη των στόχων του ΠΑΑ και ως εκ τούτου αποτελούν μία από τις προτεραιότητες του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου.
Στο Σχέδιο Δράσης του ΕΑΔ προβλέπεται συγκεκριμένη προτεραιότητα με στόχο τη δικτύωση και την παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας.
Κύριες ενέργειες αποτελούν:
- η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με το Μέτρο 16 «Συνεργασία» και την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας,
- η δημιουργία Υποδικτύου για την καινοτομία,
- η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου των Επιχειρησιακών Ομάδων που θα επιλεγούν στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία».
Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχετικά με το Μέτρο 16 και την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας
Διήμερο Συνέδριο με θέμα «Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο»
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΕΥΔ ΠΑΑ) – Μονάδα Δικτύωσης και Δημοσιότητας διοργάνωσε διήμερο συνέδριο με θέμα «Δικτύωση για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 & 22 Νοεμβρίου 2016.
Το Συνέδριο αυτό αποτέλεσε την εκκίνηση μίας σειράς ενεργειών που έχει αναλάβει η Μονάδα Δικτύωσης και Δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Τεχνικές συναντήσεις σχετικά με την προετοιμασία και την ενεργοποίηση του Μέτρου 16 “Συνεργασία” του ΠΑΑ
Από τον Μάιο του 2017 η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΕΥΔ ΠΑΑ) – Μονάδα Δικτύωσης και Δημοσιότητας πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Μονάδα Συνεργασίας και Καινοτομίας της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ (ΕΥΕ ΠΑΑ) και τις Περιφέρειες της χώρας, τεχνικές συναντήσεις σχετικά με την προετοιμασία και την ενεργοποίηση του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ.
Οι συναντήσεις αυτές απευθύνονται κυρίως σε εκπροσώπουςΣτόχος η δικτύωση και η παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας
συλλογικών σχημάτων του αγροτικού τομέα, όπως Συνεταιρισμοί, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Ομάδες παραγωγών (ΟΠ), σε στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΠ) και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας, της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων (ΔΑΥ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ, σε τεχνικούς συμβούλους, Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER (ΟΤΔ), Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών καθώς και σε εκπροσώπους της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της Περιφέρειας.
Κύριος στόχος των τεχνικών συναντήσεων είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των φορέων αγροτικής ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας για την ενθάρρυνση δημιουργίας Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ), η καταγραφή των σχετικών αναγκών ως προς τους τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας για την εφαρμογή των υπομέτρων 16.1-16.2 και 16.1-16.5 του ΠΑΑ 2014-2020 που αφορούν στη στήριξη για τη δημιουργία και λειτουργία Ε.Ο. της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων για τη δημιουργία δυνητικών Ε.Ο.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις (από την παλαιότερη προς τη νεότερη):
- σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης),
- στην Πάτρα (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας),
- στο Ηράκλειο (Περιφέρεια Κρήτης),
- στην Μυτιλήνη (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου),
- στην Κοζάνη (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας)
- στην Λαμία (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας)
- στα Ιωάννινα (Περιφέρεια Ηπείρου)
- στη Λάρισσα (Περιφέρεια Θεσσαλίας)
- στη Θεσσαλονίκη (Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας)
- στην Τρίπολη (Περιφέρεια Πελοποννήσου)
- στη Ρόδο (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)