Με τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας βελτιώνεται η παραγωγή, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Μέτρο 16 «Συνεργασία» είναι ένα νέο Μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που εφαρμόζεται για πρώτη φορά κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Στόχος του Μέτρου 16 είναι η ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό:
- την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές εκμεταλλεύσεις), στον τομέα των τροφίμων, των τοπικών κυρίως προϊόντων.
- την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της εφαρμοσμένης και προσανατολισμένης έρευνας και των πραγματικών αναγκών του αγρο-διατροφικού συστήματος, μέσω της δημιουργίας συνεργασιών και συλλογικών δράσεων, των λεγόμενων επιχειρησιακών ομάδων (Ε.Ο.).
Ειδικότερα, μέσα από τις συνεργασίες δίνεται η ευκαιρία για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων διεργασιών για:
- την παραγωγή ασφαλέστερων και πιο υγιεινών τροφίμων
- τη μείωση της κατανάλωσης ύδατος και την υιοθέτηση γεωργίας ακριβείας
- τη μείωση του κόστους εισροών
- τη διασφάλιση της μοναδικότητας των πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων
Μέσα από συνεργασίες η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων διεργασιών
- την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γεωργικής παραγωγής
- την ανάδειξη των ιδιαίτερων διατροφολογικών χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων
- την καλύτερη ενσωμάτωση στην τροφική αλυσίδα προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Στο πλαίσιο του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020 ενισχύονται:
Α. Η ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας (European Innovation Partnership) με στόχο:
- την υλοποίηση πιλοτικών έργων και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (όταν αυτά αποτελούν προϊόν του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης),
- την υλοποίηση πιλοτικών έργων και την ανάπτυξη περιβαλλοντικών πρακτικών με σκοπό το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή την προσαρμογή σε αυτή, και την αποδοτική χρήση των πόρων.
Ως Επιχειρησιακή Ομάδα ορίζεται μία ομάδα φυσικών προσώπων/φορέων, οι οποίοι συνεργάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν μία καινοτόμο ιδέα, να ενσωματώσουν καινοτόμες πρακτικές, διαδικασίες ή και προϊόντα, πάντα προς όφελος της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας μιας γεωργικής εκμετάλλευσης.
Οι Επιχειρησιακές Ομάδες που συστήνονται υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (E.O. ΕΣΚ):
- απαρτίζονται τουλάχιστον από δύο (2) μέλη (όπως γεωργοί, σύμβουλοι, ΜΜΕ στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας αλλά και των τροφίμων, ΜΚΟ, πανεπιστημιακά ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα), εκ των οποίων τουλάχιστον ένα (1) μέλος δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας ή/και των τροφίμων ή η συνεργασία δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή,
- καταρτίζουν και υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο διάρκειας έως τρία (3) έτη,
- υποχρεούνται να διαδώσουν τα αποτελέσματά τους τόσο σε εθνικό επίπεδο (μέσω του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (μέσω του Δικτύου ΕΣΚ).
Ένας διαμεσολαβητής (Innovation Broker) μπορεί να αναλάβει το ρόλο της αρχικής διασύνδεσης και μπορεί να είναι οποιοδήποτε μέλος της ή εξωτερικός συνεργάτης.
Οι Ε.Ο. ΕΣΚ που θα συσταθούν στο πλαίσιο του εν λόγω μέτρου, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Β. Η προώθηση μεθόδων οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών και σχετικές δραστηριότητες προώθησης σε τοπικό επίπεδο
Φυλλάδιο ΜΕΤΡΟ 16