Το έργο αυτό αφορά στην ανάπτυξη Αγροτικού Ευρυζωνικού Δικτύου στις «λευκές» περιοχές της Ελλάδας δηλαδή τις ορεινές, απομονωμένες και παραμεθόριες περιοχές που δεν έχουν υποδομή για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι «λευκές» περιοχές της Ελλάδας κατοικούνται μόλις από το 6% του συνολικού πληθυσμού. Οι περιοχές αυτές βιώνουν ένα όλο και μεγαλύτερο ψηφιακό χάσμα το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα των τοπικών υπηρεσιών και την κοινωνική ευημερία. Το έργο περιλάμβανε την ανάπτυξη του δικτύου, εγκατάσταση οπισθοζευκτικών δικτύων τα οποία συνδέουν τα τοπικά δίκτυα πρόσβασης με τα περιφερειακά σημεία συγκέντρωσης, καθώς και σημεία τερματισμού εκεί όπου πολλοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν ήδη εδραιώσει την παρουσία τους.
Αποτελέσματα έργου
Η κάλυψη που προσφέρουν τα ευρυζωνικά δίκτυα μεγάλης απόδοσης έχει τα ακόλουθα οφέλη:
- Ευρεία πρόσβαση: Τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι μονίμως ενεργά και διαθέσιμα προς χρήση 24/7.
- Βελτιωμένες υπηρεσίες πολυμέσων και χρήση κατάλληλων ψηφιακών εφαρμογών: Η υψηλή ταχύτητα του ευρυζωνικού δικτύου προσφέρει άμεση πρόσβαση σε διαδικτυακά βίντεο, παιχνίδια και διαδραστικές εφαρμογές για διασκέδαση στο σπίτι και επικοινωνία μέσα από άλλες πηγές πολυμέσων.
- Μείωση του κόστους: Διαδικτυακή περιήγηση, χρήση e-mail και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές και δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας, ενώ παράλληλα μειώνουν το κόστος συλλογής πληροφοριών σχετικά με την αγορά.
- Βελτιωμένη επικοινωνία: Τα ευρυζωνικά δίκτυα διευκολύνουν την επικοινωνία μέσω e-mail σε πραγματικό χρόνο, την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, τις φωνητικές υπηρεσίες μέσω του πρωτοκόλλου του Ίντερνετ (VoIP) και πολλά άλλα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επικοινωνούν πιο συχνά και με μικρότερο κόστος με τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους επιχειρηματικούς εταίρους σε διεθνές επίπεδο.
- Μείωση των ταξιδιωτικών εξόδων: τα ευρυζωνικά δίκτυα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην ευρύτερη ενεργειακή απόδοση, παράγοντες οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
- Ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες αυξάνουν την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική υγεία και οι ψηφιακές δεξιότητες, διαθέσιμες σε πολίτες και επιχειρήσεις, είναι οι σημαντικότερες παρεχόμενες υπηρεσίες.
- Συμβολή των ευρυζωνικών δικτύων μεγάλης απόδοσης στην παροχή μέσων τηλεργασίας, την αποθήκευση υπολογιστικών δεδομένων σε νέφος, στην ενίσχυση των ενδοκοινοτικών σχέσεων και την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
- Αξίζει να αναφερθεί ότι 16.000 νοικοκυριά είναι ήδη συνδεδεμένα με ευρυζωνικά δίκτυα μεγάλης απόδοσης.
Περισσότερα στοιχεία
Περιοχή:
“Λευκές” περιοχές της Ελλάδας
Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020
Περιοχή εστίασης:
6γ Κοινωνική ένταξη και ενίσχυση της προσβασιμότητας
Μέτρο:
Μέτρο 7.3 Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές
Διάρκεια έργου:
29/12/2014 έως 30/06/2019
Εκπρόσωπος επικοινωνίας:
Διεύθυνση Ευρυζωνικών Δικτύων και Δικτύων Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Website:
http://www.nga.gov.gr