Στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στην Αθήνα, το Εργαστήριο Αξιολόγησης με θέμα «Αξιολόγηση άμεσων ενισχύσεων και τομεακών προγραμμάτων στη νέα ΚΑΠ». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις μονάδες Δικτύωσης & Δημοσιότητας και Θεσμικής Υποστήριξης & Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης (European Evaluation Helpdesk) του EU CAP Network το οποίο αποτέλεσε την πρώτη συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αξιολόγησης με φυσική παρουσία μετά την περίοδο της πανδημίας Covid 19.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 90 στελέχη, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας, των Διαχειριστικών Αρχών, των Οργανισμών Πληρωμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αξιολογητές, αξιωματούχοι της DG AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία της χώρας μας στην αξιολόγηση του Πυλώνα Ι είναι μικρή, δεδομένου ότι το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων αξιολογήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ και ορισμένες μόνο τομεακές παρεμβάσεις αξιολογήθηκαν σε επίπεδο κρατών μελών. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 όλες οι παρεμβάσεις, θα αξιολογηθούν σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης επιδόσεων (PMEF). Το γεγονός ότι το σεμινάριο διεξήχθη στη χώρα μας, έδωσε ένα βασικό πλεονέκτημα ως προς τη συμμετοχή όλων των φορέων οι οποίοι θα εμπλακούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο με την αξιολόγηση των τομεακών και άμεσων παρεμβάσεων.
Στις εργασίες του διήμερου σεμιναρίου τοποθετήθηκαν εισηγητές με μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση όπως η Προϊστάμενη της Μονάδας A3 (Επιδόσεις Πολιτικής) της DG AGRI Sophie Helaine και ο πρώην διευθυντής της DG AGRI, Τάσος Χανιώτης. Παρουσιάστηκαν μελέτες επιπτώσεων της ΚΑΠ και παραδείγματα χωρών που είχαν να προσφέρουν πολλά με την εμπειρία τους στην αξιολόγηση. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και των συζητήσεων αναζητήθηκαν οι προκλήσεις που απορρέουν από την αξιολόγηση, προσδιορίστηκαν οι ανάγκες αναφορικά με τις μεθόδους στη συλλογή δεδομένων, η ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών και οι τρόποι επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων.
Τόσο ο Frank Offermann από το γερμανικό Ινστιτούτο Thuenen, όσο και ο εμπειρογνώμονας του Γραφείου Υποστήριξης για την Αξιολόγηση της ΚΑΠ, Jerzy Michalek, ανέδειξαν τεχνικά ζητήματα και δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκαν σε πρακτικές αντιμετώπισής τους. Στη συνέχεια, το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Ψαλτόπουλος, πραγματοποίησε διαδικτυακή εισήγηση με θέμα την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των Άμεσων Ενισχύσεων στην Ελλάδα και στην Κροατία. Η ημέρα «έκλεισε» με τη διενέργεια ομαδικών συζητήσεων και σχολιασμό από τους ομιλητές.