Οι γεωργοί της ΕΕ θα έχουν πρόσθετες επιλογές για την υποκατάσταση των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο πλαίσιο της μετάβασης της ΕΕ σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες με λιγότερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον. Πρόσφατα εγκρίθηκαν νέοι κανόνες που θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της χρήσης μικροοργανισμών ως δραστικών ουσιών σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα από μια ειδική σελίδα Ερωτήσεων & Απαντήσεων σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα που αποτελεί μέρος της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».
Σε σχέση με την ανωτέρω ανακοίνωση και στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της ΕΕ που συνδέονται με τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και τη στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, η Επιτροπή επαναλαμβάνει το αίτημά της προς τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την πρότασή της, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης του φυτοφαρμάκου Sulfoxaflor σε μόνιμα θερμοκήπια, προκειμένου να προστατευθούν οι επικονιαστές. Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε: «Τα επιστημονικά ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων δείχνουν ότι η χρήση του Sulfoxaflor σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επιβλαβής για τις μέλισσες (bumblebees and solitary bees) . Είναι ευθύνη μας και ύψιστης σημασίας να προστατεύσουμε τους επικονιαστές μας και τη βιοποικιλότητά μας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».