Η αειφόρος ανάπτυξη είναι βασική αρχή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχος προτεραιότητας για τις πολιτικές της Ένωσης. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθορίζει μια στρατηγική ανάπτυξης που στοχεύει να μετατρέψει την Ένωση σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, με μια σύγχρονη, αποδοτική από πλευράς πόρων και ανταγωνιστική οικονομία και δεσμεύεται για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, η Επιτροπή ανακοίνωσε την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Η στρατηγική Farm to Fork προτείνει φιλόδοξους στόχους για την προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, οι οποίες ενέργειες περιλαμβάνουν: μειωμένη εξάρτηση από φυτοφάρμακα και αντιμικροβιακά, μείωση υπερβολικής λίπανσης, αυξημένη βιολογική γεωργία, βελτιωμένη καλή διαβίωση των ζώων και ενισχυμένη βιοποικιλότητα.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027 υποστηρίζει τις προσπάθειες για αύξηση της βιωσιμότητας στην παραγωγή και την προσφορά γεωργικών προϊόντων μέσω τροποποιημένων μηχανισμών στήριξης και κανόνων αγοράς. Οι συλλογικές πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συμφωνίες μεταξύ παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, διασφαλίζοντας ότι οι παράγοντες στην αλυσίδα αξίας τροφίμων (κάθετοι ή οριζόντιοι) συνεργάζονται αποτελεσματικά για την επίτευξη συμφωνημένων αποτελεσμάτων και τελικά συνεισφέρουν για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων. Για το λόγο αυτό, η νέα ΚΑΠ περιέχει μια αντιμονοπωλιακή παρέκκλιση της απαγόρευσης των αντι-ανταγωνιστικών συμφωνιών.
Στο πλαίσιο αυτό, η ENRD συγκροτεί μια Θεματική Ομάδα (TG) για τις Συμφωνίες Βιωσιμότητας, η οποία θα:
- Κατανοήσει πώς οι συμφωνίες βιωσιμότητας πλαισιώνονται επί του παρόντος και επιδιώκονται (οριζόντια και κάθετα) μέσω της αλυσίδας αξίας των τροφίμων.
- Προσδιορίσει ορισμένες από τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συλλογικές δράσεις γύρω από τη βιωσιμότητα, μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα των ρυθμιστικών αλλαγών.
- Προσδιορίσει την προστιθέμενη αξία της επιδίωξης στόχων βιωσιμότητας μέσω της συνεργασίας.
Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την Θεματική Ομάδα είναι ανοιχτές έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 μέσω αυτού του Συνδέσμου Εγγραφής.
Οι υποψήφιοι θα λάβουν επιβεβαίωση συμμετοχής το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε στο food-chains@enrd.eu