Δημοσιεύτηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του ENRD για το μήνα Μάρτιο του 2022.
Διαβάστε ενδιαφέροντα θέματα όπως:
- Το έργο του μήνα: Έξι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τη χρηματοδότηση εκκίνησης νέων αγροτών
Μια νεαρή Ουγγαρέζα αγρότισσα επωφελήθηκε από χρηματοδότηση μέσω Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προκειμένου να πραγματοποιήσει το επιχειρηματικό της όνειρο, να παράγει εξειδικευμένα βιοτεχνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επιτυχία της έχει προσέφερε μια νέα πηγή ευκαιριών απασχόλησης για την αγροτική οικονομία της πόλης της.
Το 2022 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας και η υποστήριξη της ΚΑΠ για τους νέους αγρότες απηχεί τις προθέσεις του εορτασμού και τις δυνατότητες της νεολαίας να οικοδομήσουν ένα καλύτερο, πιο πράσινο, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακό μέλλον. Η Nóra Székely της Ουγγαρίας είναι ένα καλό παράδειγμα του πεδίου εφαρμογής της ΚΑΠ για τους νέους επιχειρηματίες της υπαίθρου. Το Pipitér Cheese Workshop ιδρύθηκε με συνδυασμό συγχρηματοδότησης επένδυσης και start-up από το εθνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μπορείτε να διαβάσετε για την ιστορία επιτυχίας της στον ιστότοπο ENRD, από την οποία προκύπτει η εξοικονόμηση κόστους από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επισημαίνει τα οφέλη των συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη διευκόλυνση της ανανέωσης γενεών.
- Κάνοντας τα βουνά στην αγροτική Ευρώπη πιο ανθεκτικά
Πολλές ορεινές περιοχές στα κράτη μέλη λαμβάνουν ειδική στήριξη από την ΚΑΠ λόγω των φυσικών περιορισμών που συνεπάγεται η καλλιέργεια ορεινών περιοχών. Η πολιτική συνοχής επενδύει επίσης σημαντικά σε ορεινές περιοχές της ΕΕ και μια νέα πανευρωπαϊκή επικοινωνιακή εκστρατεία εξηγεί τα αποτελέσματα αυτής της αγροτικής χρηματοδότησης.
Η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής στις ορεινές περιοχές συγχρηματοδοτεί νέες και βελτιωμένες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων βασικών επενδύσεων στις μεταφορές, την ευρυζωνική σύνδεση, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, το νερό και την αποχέτευση και πολλά άλλα. Όλη αυτή η χρηματοδότηση βοηθά να γίνει η αγροτική Ευρώπη πιο ανθεκτική και βελτιώνει τις ευκαιρίες για συνέργειες με την υποστήριξη της ΚΑΠ. Το επικοινωνιακό υλικό Montana174 εξηγεί πώς η πολιτική συνοχής της ΕΕ βοηθά τις ορεινές περιοχές να είναι πιο βιώσιμες με απλούς και συνοπτικούς όρους.
- Οι αγροτικές κοινότητες της ΕΕ και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) συνεχίζει να ευαισθητοποιεί σχετικά με το Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές και το Αγροτικό Σύμφωνο που ακολουθεί. Αυτό περιλαμβάνει την παρατήρηση του τρόπου σύγκρισης των αγροτικών κοινοτήτων της ΕΕ σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η Lidija Pavić-Rogošić είναι η εισηγήτρια της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ σχετικά με το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές και παρακολουθεί στενά την πρόοδο του Αγροτικού Συμφώνου. Είναι μέλος του Κροατικού Δικτύου για την Αγροτική Ανάπτυξη από τις πρώτες μέρες του και ήταν ιδρύτρια της πρώτης Ομάδας Τοπικής Δράσης LEADER στην Κροατία. Ο ρόλος της στην ΕΟΚΕ περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενεργοποίηση από την ΕΕ των δράσεων της Ατζέντας 2030 και υποστηρίζει τον βιώσιμο αγροτικό μετασχηματισμό, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω στην ευημερία της ΕΕ. Η ίδια και η ΕΟΚΕ πιστεύουν ότι «η αγροτική ανισότητα και η ανισότητα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών πρέπει να αντιμετωπιστούν και ο σεβασμός της πολιτικής φωνής και των ανησυχιών του αγροτικού πληθυσμού πρέπει να αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας που στοχεύει στη βελτίωση της ζωής τους».
καθώς και πολλά άλλα θέματα αγροτικής πολιτικής τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.