Στο πλαίσιο της ενεργής συνεισφοράς του ΕΑΔ, η Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας της ΕΥΔ ΠΑΑ, με την υποστήριξη εξωτερικού συνεργάτη, προχώρησε στη σύσταση τεσσάρων (4) Ομάδων Εστίασης από διαφορετικούς τύπους περιοχών με συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, για την καταγραφή των απόψεων των εμπλεκόμενων μερών (stakeholders).
Λόγω του χρονικού περιορισμού και των περιστάσεων εξαιτίας των μέτρων προστασίας από την πανδημία, οι συναντήσεις μεταξύ των μελών των Ομάδων Εστίασης πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.
Οι ομάδες αυτές συστάθηκαν με βάση τις ακόλουθες 4 Ομάδες περιοχών με κοινά ή παρεμφερή κοινωνικο-οικονομικά ή/και γεωγραφικά χαρακτηριστικά:
- Καρδίτσα, Τρίκαλα, Σέρρες (πεδινές περιοχές με κυρίως αροτραίες καλλιέργειες, ορεινές περιοχές, ανακάμπτουσες περιοχές). (Περιφέρειες Θεσσαλίας & Κεντρικής Μακεδονίας).
- Αργολίδα- Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία (ανθεκτικές περιοχές), Αχαΐα (περιοχή ύφεσης) (Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου).
- Νησιά Βορείου Αιγαίου (περιοχές ύφεσης) & Νοτίου Αιγαίου (τουριστικές περιοχές)
- Ορεινές και μειονεκτικές περιοχές Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς & Φλώρινας (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας): ορεινές περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.
Σημειώνεται ότι με τον όρο ανθεκτικές περιοχές νοούνται εκείνες που επέδειξαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ανθεκτικότητα με οικονομικούς όρους, ενώ με τον όρο ανακάμπτουσες περιοχές νοούνται εκείνες που σημείωσαν πολύ θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα την περίοδο της κρίσης (π.χ. αύξηση >20% της ΑΠΑ του πρωτογενή τομέα). Οι ορισμοί αυτοί βασίζονται σε μεθοδολογική προσέγγιση για την κατασκευή Συστάδων (Clusters) Περιφερειακών Ενοτήτων με ομοειδή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του Παραδοτέου 2.2. του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Διοικητικής – Τεχνικής Υποστήριξης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΓΠ)»
Στόχος των συζητήσεων των Ομάδων Εστίαση ήταν η σε βάθος κατανόηση και αποτύπωση των προτάσεων – αντιλήψεων των συμμετεχόντων στη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης για τις αγροτικές περιοχές με ορίζοντα το 2040 και με βάση τη σχετική διαβούλευση της ΕΕ.
Για τη διεξαγωγή των συζητήσεων λήφθηκε υπόψη το σχετικό για τις τοπικές διαβουλεύσεις υποστηρικτικό υλικό της DG AGRI για την κατάρτιση ενός Μακροπρόθεσμου Οράματος για τις αγροτικές περιοχές.
Οι διαδικτυακές συναντήσεις των μελών ανά Ομάδα Εστίασης πραγματοποιήθηκαν από 12 έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 και συμμετείχαν 41 εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, νέοι αγρότες, επαγγελματίες, Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις.
Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Ομάδων Εστίασης.