Ιούνιος 2018
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις προτάσεις της ΕΕ για την ΚΑΠ μετά το 2020.
Οι νομοθετικές προτάσεις και θεματικά ενημερωτικά δελτία διατίθενται εδώ
Μάρτιος 2018
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε ενημερωτικό έγγραφο το οποίο αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής. Στο έγγραφο αυτό αναλύονται οι βασικές τάσεις και στοιχεία σχετικά με τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, παρουσιάζονται απόψεις σχετικά με την τρέχουσα ΚΓΠ και τίθενται υπό συζήτηση τα κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη και τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα ΚΓΠ.
Ενημερωτικό έγγραφο_Το μέλλον της ΚΓΠ
Τα σημεία κλειδιά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι:
- η ολοκλήρωση της ευρείας διαβούλευσης για την ΚΑΠ (τέλη Μαΐου 2017) τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017 ,
- η δημοσίευση της Ανακοίνωσης για το Μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας στις 29 Νοεμβρίου 2017
- και η δημοσίευση του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, δηλαδή το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο αναμένεται τον Μάιο του 2018.
Λίγα λόγια για την Ανακοίνωση
Η Ανακοίνωση περιλαμβάνει κατευθύνσεις σχετικά με την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ και την αντιμετώπιση προκλήσεων και ευκαιριών, χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο). Οι συζητήσεις για το επόμενο ΠΔΠ αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2018, οπότε και θα είναι γνωστοί οι πόροι που θα διατεθούν για την ΚΑΠ μετά το 2020.
Η Ε. Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της ΕΕ και της ΚΑΠ, τις νέες προκλήσεις αλλά και τις μέχρι σήμερα αποδόσεις της ΚΑΠ, προτείνει σημαντικές βελτιώσεις αλλά και ουσιαστικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ΚΑΠ, όπως το νέο μοντέλο λειτουργίας της. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να αναφερθούν ορισμένες προσεγγίσεις της Ε. Επιτροπής, όπως οι ακόλουθες:
- Η ΕΕ να ορίζει τις βασικές παραμέτρους πολιτικής και τα κ-μ να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη και λογοδοσία για τον τρόπο που πετυχαίνουν τους συμφωνηθέντες στόχους.
- Κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ από τα κ-μ που θα καλύπτουν τόσο τον πρώτο όσο και τον δεύτερο πυλώνα και θα εγκρίνονται από την Ε. Επιτροπή. Η αξιολόγηση και έγκριση αυτών των σχεδίων θα γίνεται στη βάση μεγιστοποίησης της συμβολής της ΚΑΠ στις προτεραιότητες και τους στόχους της ΕΕ και στην επίτευξη κλιματικών και ενεργειακών στόχων των κ-μ.
- Χάραξη μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στα αποτελέσματα και προϋπολογισμός με έμφαση στα αποτελέσματα.
- Η ΚΑΠ να διατηρήσει τον προσανατολισμό της προς την αγορά αλλά και να έχει εντονότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.
- Μεγαλύτερη χρήση, αξιοποίηση και προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας (εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρόσβαση σε αξιόπιστες γνώσεις, ψηφιοποίηση, γεωργικοί σύμβουλοι κλπ).
- Προώθηση πιο ισορροπημένης κατανομής και αποτελεσματικότερης στόχευσης των άμεσων ενισχύσεων (απλούστερες, καλύτερα στοχευμένες, επιβολή ανώτατων ορίων, καθιέρωση φθινουσών ενισχύσεων, αναδιανεμητική ενίσχυση κλπ).
- Τόνωση των επενδύσεων και βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
- Βελτίωση των μέσων διαχείρισης κινδύνων για την καλύτερη αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από την αστάθεια των αγορών, την κλιματική αλλαγή, τις υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές κρίσεις.
- Υψηλότερες φιλοδοξίες και μετρήσιμη συμβολή της ΚΑΠ για την αποδοτική χρήση των πόρων, τη φροντίδα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.
- Βελτίωση της συμπληρωματικότητας της ΚΑΠ και ιδιαίτερα της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης με άλλες πολιτικές της ΕΕ (πχ. πολιτική συνοχής) για την ενίσχυση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού της υπαίθρου.
- Προσέλκυση νέων αγροτών τόσο μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ όσο και των εθνικών δράσεων των κ-μ.
- Αντιμετώπιση ανησυχιών των πολιτών μέσα από τη στήριξη της βιώσιμης γεωργικής παραγωγής, της υγιεινής διατροφής, της υγείας, διατροφής και καλής μεταχείρισης των ζώων αλλά και της σπατάλης των τροφίμων.
Περισσότερα στο https://ec.europa.eu/agriculture/future-cap_en