Στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με θέμα «ας μιλήσουμε βιολογικά» στο πλαίσιο της SEREXPO.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών, με αφορμή την Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ, η οποία έχει καθιερωθεί με κοινή δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου (ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας).
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το στοίχημα της προσαρμογής της παραγωγής της στο στόχο της ΕΕ για βιολογική παραγωγή, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ δημιουργεί τις προϋποθέσεις γι’ αυτό, ο οποίος είναι έως το 2030 το 25% των εκτάσεων που καλλιεργούνται να είναι βιολογικές. Προς την κατεύθυνση αυτή το ΥπΑΑΤ έχει αναπτύξει εθνικό σχέδιο με αιχμή του δόρατος το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, ύψους 705 εκατ. ευρώ, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 60.000 παραγωγοί.
Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία σημείωσε ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Μιλάμε Βιολογικά», με τα έργα μας, τη δράση μας, την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών.
«Ειδικά για την Π.Ε. Σερρών την 3ετία από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Ιούλιο του 2025 δίνονται 17,5 εκατομμύρια ευρώ», είπε η Γενική Γραμματέας και επεσήμανε: «Στρατηγική η επιλογή για τη στήριξη της Βιολογικής Παραγωγής της Χώρας μας».
Ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, έκανε εκτενή παρουσίαση όλων των μέτρων στήριξης του ΠΑΑ τονίζοντας ότι το Μέτρο 11 «Βιολογική γεωργία» προβλέπει μέτρα οικονομικής στήριξης για τη μετατροπή ή τη διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό 848/2018.
Όπως εξήγησε από το πρόγραμμα των 705 εκατ. ευρώ οι δικαιούχοι αποζημιώνονται για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται, κατά περίπτωση και τη μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας
Τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ενίσχυση των υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα της άρδευσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους πόρους 1,8 δις του προγράμματος «Ύδωρ 2.0».
Κατά την πρώτη ενότητα της ημερίδας η κα Τζαβάρα Ελένη Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, παρουσίασε πλαίσιο επίτευξης των στόχων και τα διαθέσιμα εργαλεία που είναι το ΣΣ ΚΑΠ και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και αναφέρθηκε σε ενδεικτικές δράσεις. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τον ερευνητικό χώρο (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Στη δεύτερη ενότητα τον λόγο πήραν οι βιοκαλλιεργητές οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις για τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον χώρο αυτό.
Στο χώρο της εκδήλωσης βιοκαλλιεργητές προσέφεραν τα προϊόντα τους στους παρευρισκόμενους.
Δείτε τις παρουσιάσεις εδώ: