Η διατροφή συνεχίζει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία στην πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα και η στήριξη της ΚΓΠ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης για τρόφιμα με υψηλή διατροφική ποιότητα – όπως φρούτα και λαχανικά τα οποία οι καταναλωτές της ΕΕ εξακολουθούν να αποφεύγουν. Η παραγωγή, η επεξεργασία και η προώθηση των θρεπτικών τροφίμων έχουν προτεραιότητα μέσω της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» για επισιτιστική ασφάλεια και βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Τα υγιεινά λίπη και οι φυτικές δίαιτες παρέχουν θρεπτικές επιλογές για τους πολίτες της ΕΕ και αυτές οι δίαιτες είναι επίσης υγιεινές για το περιβάλλον μας, επειδή μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών από τα ζώα καθώς και στη δέσμευση άνθρακα. Παρόλο αυτά, πολλοί πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες θρεπτικών τροφίμων και αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τη συνολική ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Νέα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι το 2019, το 33% των ατόμων που ερωτήθηκαν στην ΕΕ ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν φρούτα ή λαχανικά καθημερινά και μόνο το 12% του πληθυσμού κατανάλωνε τις συνιστώμενες πέντε μερίδες ή περισσότερες καθημερινά.
Δείτε και μοιραστείτε τα πιο πρόσφατα infographics της Eurostat που απεικονίζουν διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα κράτη μέλη και ανά φύλο.