Στις 25 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 15η Συνάντηση της Ομάδας Καθοδήγησης των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Δικτύων. Τα μέλη της Ομάδας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ καθώς και άλλων σχετικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την ΚΑΠ, όπως του Ορίζοντα 2021-2027. Επίσης ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του μακροπρόθεσμού οράματος για τις αγροτικές περιοχές και τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας που έκλεισε το Νοέμβριο του 2020. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι το 52% του πληθυσμού που συμμετείχε ζούσε σε αγροτικές περιοχές, το 23% σε αστικό κέντρο, το 16% σε περιοχή κοντινή σε αστικό κέντρο και το 9% σε απομακρυσμένη αγροτική περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 52% απάντησε ότι η πιο επείγουσα ανάγκη για την περιοχή τους είναι οι υποδομές (πρόσβαση σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις), ενώ το 36% θεωρεί την πρόσβαση σε ψηφιακή σύνδεση πιο σημαντική. Το 94% παραδέχεται ότι οι αγροτικές περιοχές θα γίνουν πιο ελκυστικές σε 20 χρόνια εάν παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ειδικότερα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης και πολύ κοντά (στο 93%) είναι η γρήγορη και σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ. Δείτε περισσότερα για τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.
Επίσης πολύ ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση για τα αποτελέσματα της Εβδομάδας Αγροτικού Οράματος στην οποία συμμετείχε ενεργά το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22-26 Μαρτίου 2021. Πολύ συνοπτικά, μέσω των συζητήσεων και εργαστηρίων προκύπτει ότι για τις αγροτικές περιοχές υπάρχει ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας ώστε να αποδειχτεί ότι αυτές όντως συμβάλλουν στην ευημερία όλης της κοινωνίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνδυαστούν διαφορετικές πολιτικές με ολιστική και από κάτω προς τα άνω προσέγγιση σχεδιασμού και εφαρμογής.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι ανάγκες ως προς την προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Οι κοινές ανάγκες που προέκυψαν σε επίπεδο Διαχειριστικών Αρχών, Εθνικών Αγροτικών Δικτύων και Ομάδων Τοπικής Δράσης για τη μεταβατική περίοδο αφορούν στην υποστήριξη τους ως προς την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και παραδειγμάτων μεταξύ των κρατών μελών, σε εξειδικευμένα για κάθε μια από τις τρεις διαφορετικές ομάδες φορέων, μέσω της συνεργασίας, της δικτύωσης και της επικοινωνίας.
Η επικεφαλής της αρμόδιας Μονάδας για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι και στην επόμενη προγραμματική περίοδο η ύπαρξη των Δικτύων είναι απαραίτητη καθώς τα οφέλη είναι εμφανή ως προς τη βελτίωση της εφαρμογής των προγραμμάτων αλλά και την αποτελεσματικότητα των Ταμείων.
Οι παρουσιάσεις από τη Συνάντηση είναι αναρτημένες εδώ.