Το έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της μικρομεσαίας γαλακτοβιομηχανίας ΚΕΦΙΡ – ΥΓΕΙΑ με σκοπό να εισάγει στην παραγωγή ένα χειροποίητο ρόφημα το οποίο προέρχεται από την επεξεργασία γάλακτος με ένα συγκεκριμένο ένζυμο που λέγεται κεφίρ (σπόροι κεφίρ).
Το «Κεφίρ» προωθήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην τοπική αγορά μέσα από μία αλυσίδα επιλεγμένων σημείων λιανικής πώλησης. Το έργο τέθηκε σε εφαρμογή την περίοδο 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα 2014-2020. Τα προϊόντα γίνονται με βάση το τοπικά παραγόμενο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα το οποίο υφίσταται ζύμωση με προσθήκη σπόρων κεφίρ.
Αποτελέσματα έργου
Μέσα από τον εκσυγχρονισμό των εργασιών, η επιχείρηση αναμένει να επιτύχει ένα ρυθμό βιώσιμης αύξησης των κερδών της τάξης του 8 – 10 % ετησίως. Η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία μικρής κλίμακας ζητά μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος από τους τοπικούς αγρότες και επίσης διαθέτει στους καταναλωτές μία μεγάλη ποικιλία σε γαλακτοκομικά ροφήματα & προϊόντα όπως:
- Κεφίρ
- Κεφίρ από κατσικίσιο γάλα
- Κεφίρ με λεμόνι
- Κεφίρ με τζίντζερ
- Γιαούρτι με κεφίρ
Η εφαρμογή του προτύπου QMS ISO9001:2008 θα εισάγει τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία μικρής κλίμακας σε έναν κύκλο λειτουργίας με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και με χρήση συστήματος επαναχρησιμοποίησης των υλικών συσκευασίας. Συνεπώς, η επιχείρηση θα αποκτήσει ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον προφίλ.
Περισσότερα στοιχεία
Περιοχή:
Δρυμός Νομού Θεσσαλονίκης, Κεντρική Μακεδονία
Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020
Περιοχή Εστίασης:
6β Κοινωνική ένταξη και τοπική ανάπτυξη
Μέτρο:
Μέτρο 19, LEADER/CLLD
Διάρκεια έργου:
05/12/2011 έως 28/9/2018
Εκπρόσωπος επικοινωνίας:
Iορδάνης Παπαδόπουλος
Website:
https://ygieia.com/en/