Η ίδρυση του οινοποιείου Χρυσολωρά στην Σέριφο αποτελεί το αποτέλεσμα μια μακροχρόνιας επενδυτικής προσπάθειας με την καθοριστική συμβολή Ευρωπαϊκών πόρων μέσα από διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Ο επενδυτής Χρήστος Χρυσολωράς, σε νεαρή ηλικία ανέλαβε την οικογενειακή εκμετάλλευση και έθεσε ως στόχο του την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντάς
έτσι στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με σεβασμό στις παραδοσιακές Ελληνικές ποικιλίες αμπελιών.
Στο πλαίσιο της επένδυσης, την προγραμματική περίοδο 2007-2013 με χρηματοδότηση LEADER, κατασκευάστηκε το οινοποιείο με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Την προγραμματική περίοδο 2014-2014 πόροι του ΠΑΑ χρησιμοποιήθηκαν για την φύτευση ενός
καινούργιου βιολογικού αμπελώνα και την απόκτηση καλλιεργητικών μηχανημάτων και εξοπλισμού. Επίσης, λαμβάνονται ενισχύσεις από τον Πυλώνα I της ΚΑΠ για την υποστήριξη της αμπελοκαλλιέργειας σε μια μειονεκτική περιοχή.
Αποτελέσματα έργου
Συνολικά παράγονται επτά είδη πιστοποιημένων βιολογικών κρασιών υψηλής ποιότητας εκ των οποίων τρία είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Σε ετήσια βάση παράγονται 12.000 έως 15.000
φιάλες κρασιού, μέρος των οποίων εξάγεται στις ΗΠΑ. Ο νέος αμπελώνας που φυτεύτηκε με χρηματοδότηση του ΠΑΑ θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή κατά 1.300 με 1.500 φιάλες. Η επιχείρηση έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλες οι καλλιέργειες είναι ξηρικές ενώ οι ανάγκες υδροδότησης του οινοποιείου καλύπτονται εξολοκλήρου από το βρόχινο νερό που συλλέγεται. Επίσης το κτήριο είναι εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς λόγω της θερμομόνωσης του δεν είναι αναγκαία η χρήση κλιματισμού. Έχουν δημιουργηθεί πέντε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μια μόνιμη θέση εργασίας που αφορά μία οινολόγο. Η οινολόγος δεν κατάγεται από την Σέριφο αλλά παρέμεινε στο νησί λόγω της συγκεκριμένης θέσης εργασίας. Οι άλλες θέσεις εργασίας είναι εποχιακές και περιλαμβάνουν μια εργαζόμενη που απασχολείται στο οινοποιείο κατά τους θερινούς μήνες για την υποδοχή των επισκεπτών, και τρείς εποχιακούς εργάτες. Όλες οι θέσεις εργασίας αφορούν μόνιμους κατοίκους του
νησιού.
Περισσότερα στοιχεία
Περιοχή:
Σέριφος
Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020
Περιοχή Εστίασης:
Π2 –Ανταγωνιστικότητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Π3 – Οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων & Διαχείριση κινδύνων
Π4 – Διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων
Π6 – Κοινωνική ένταξη και τοπική ανάπτυξη
Μέτρο:
M03, M04, M11, M13, M21, LEADER (2007-2013) & ΕΓΤΕ
Διάρκεια Έργου:
2016-2023
Εκπρόσωπος Επικοινωνίας:
Χρήστος Χρυσολωράς
Website:
www.chrysoloras.gr