Η δραστηριότητα του έργου ήταν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας (σπίτια) κυρίως στον αστικό ιστό της πόλης κατάλληλα για την φιλοξενία αυτών των προσφύγων.
Σύντομη περιγραφή έργου
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ η Λέσβος το 2015 έχει δεχθεί 500.000 άτομα, το 2016 91,506 και το 2017 1,753. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την πίεση που ασκείται στο σύστημα της δομής της πρώτης υποδοχής των μετακινούμενων πληθυσμών και στην στέγασή τους μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής τους.
Ιδίως στα Ευάλωτα άτομα στα οποία ανήκουν οι ανήλικοι, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες, οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και τα πρόσωπα που έχουν υποστεί βασανιστήρια, βιασμό ή άλλες σοβαρές μορφές ψυχολογικής, φυσικής ή σεξουαλικής βίας.
Η δραστηριότητα του έργου ήταν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας (σπίτια) κυρίως στον αστικό ιστό της πόλης κατάλληλα για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων.
Αποτελέσματα έργου
Τα επιτεύγματα του έργου είναι:
Άμεσα: πάνω από 150 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά ηλικίας 12 ετών έως 18 ετών έχουν φιλοξενηθεί στις 8 δομές τις ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ που υπάρχουν στην Λέσβο, πάνω από 2000 άτομα έχουν φιλοξενηθεί στα διαμερίσματα της Λέσβου, στα ξενοδοχεία και στην Βόρειο Ελλάδα όπου συνεργαζόμαστε με την OMNES στο Κιλκίς, με την IATAP στην λίμνη Βόλβη και την ΠΕΡΙΧΟΡΗΣΗΣ στην Κατερίνη.
Πάνω από 400 άτομα προσωπικό έχουν εργαστεί στο πρόγραμμα από τους οποίους γύρω στους 30 είναι από την ομάδα των ωφελουμένων.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι ωφελούμενοι ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.
Έμμεσα: από την υλοποίηση του έργου έχουν ωφεληθεί οι τοπικές κοινωνίες όπου έχει υλοποιηθεί, και συγκεκριμένα, η τοπική κοινωνία της Λέσβου του Κιλκίς και της Κατερίνης. Έχουν ωφεληθεί οικονομικά από τις προσλήψεις των κατοίκων, από τα σπίτια που νοικιάζονται και από τις αγορές όλων των αναλωσίμων, όπως τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, ένδυση, εξοπλισμός σπιτιών κλπ.
Επίσης οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται από την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος από την προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων – μεταναστών, αλλά και από τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων γιατί μειώνεται δραστικά η παραβατικότητά τους (εξάλειψη αιτιών), μειώνονται τα φοβικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά και αναπτύσσεται μια ειρηνική συνύπαρξη.
Περισσότερα στοιχεία
Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020
Περιοχή:
Λέσβος
Επικοινωνία
Ανδρεαδέλλη Βασιλική
Email:
horizonm@otenet.gr